Zo proef je whisky

Neem eens lekker de tijd voor het proeven van whisky. Doe gerust een hele avond over slechts één glas whisky. Zo kom je gegarandeerd tot verrassende ontdekkingen t.a.v. jouw whisky ‘nosing’ en ‘tasting’ en de veranderingen gedurende de avond. 

Om onderscheid te scheppen in jouw proefervaringen kun je met onze Tasting Notes jouw eigen database opbouwen. Handig ter vergelijking met proefervaringen van anderen, maar vooral handig als geheugensteuntje voor jezelf.

01

Drink een kop zwarte koffie. Dit maakt je smaakpapillen schoon, vooral van suikers.

02

Verwarm de whisky een beetje door je hand op het glas te houden, een draaiende beweging te maken en te wachten totdat er condensatie verschijnt.

03

Breng het glas 2 minuten later naar je neus. Steek je neus niet in het glas en haal niet te diep adem, maar beweeg van neusgat naar neusgat. Adem normaal, zo ontdek je de complexe geuren.

04

Let niet op de eerste slok, dit is puur een marker voor je smaakpapillen. Kauw op de tweede slok en adem wat zuurstof in. Zoek de balans in de whisky en concentreer je op de eerste smaken en de afdronk.

Download Tasting Notes File

 

Download hier het digitale proefnotitie boekje in A6 formaat. Het bestand is ongeveer 800kb klein. In totaal is er ruimte voor proefnotities voor 50 whisky’s. 

Stuur het bestand naar een drukker bij jou om de hoek. Zo kun je zelf het papier kiezen en de wijze van inbinding. Cheers!

Download .pdf file (0.8mb)